fbpx
Зареждане...

Дърводелство – Български занаяти

Дърводелството е занаят, който се занимава с обработката на дървесина – най-често за битови, функционални нужди. Нужда от работата на майстори-дърводелци е имало в изработката на конструктивни елементи в строителството на къщи и други постройки, както и в направата на различни видове домашно обзавеждане. Широкият обхват на тяхната работа е налагала познаването и употребата на най-различни видове дървесина – всяка подходяща за определени цели. Дърводелската дейност включва различни начини на обработка на дървото за специфични цели, като кацарство, стругарство и други, които ще разгледаме в бъдещи публикации.

Какво изработват дърводелците?

Различни дървени елементи нужни при сградостроенето, дограми, каси за врати, шкафове, долапи, маси, столове, пейки, ракли, етажерки, стълбища, легла и други.

Инструменти

Най-широко разпространеният инструмент за дървообработка е брадвата, като тя може да се използва в различни етапи на работата – от добива на дървесината до самото оформяне на детайлите. Част от функциите на брадвата могат да бъдат изпълнявани и с различни по големина и форма триони и бичкии. Важна част от дърводелското ежедневие е и тезгяхът – голяма, стабилна работна маса, даваща възможност за застопоряване на материала върху нея с помощта на стяги. За по-фина обработка на материала се използва дърводелско ренде, а за разпробиване на дупки се използва маткап и различни по голема свредла/бургии. Други пособия, които майсторите-дърводелци използват са руканът, теслата, пилите за дърво, както и голямо разнообразие от длета.


Начин на работа

Някои от уменията, които дърводелците използват в работата си включва направата на специфични срезове(длаб, жлеб) за монтаж/сглобка на елементи един към друг, издълбаването на големи или малки парчета дърво за посуда или други функционални цели, разпробиване на различни отвори, фиксиране на елементи един към друг с гвоздеи, или с естествено лепило(туткал), както и други техники.


Краен продукт

При правилна грижа и поддръжка дърводелските изделия могат да бъдат много трайни и издръжливи във времето, а в зависимост от използваната дървесина могат да притежават и страхотни естетически качества!

История

Употребата на дърво за различни нужди датира от дълбока древност, и въпреки че неговата консервация през вековете е трудна, ние имаме достатъчно доказателства за жилищните, военните, търговските и транспортните цели, за които нашите предци са го ползвали.

Античност

Освен за битовите и строителните си нужди, траките са умеели да строят впечатляващи дървени кораби, с които са плавали по теченията на големите реки – било то за търговски или военни цели. Възстановка на такъв кораб може да бъде видяна на язовир Копринка, край Казанлък. За римляните не би било възможно построяването на която и да е от множеството им монументални постройки, без използване на дървени скелета и лебедки. Също така някои от частите на сцената, както и стъпалата в римските театри са били изработвани от дърво, а то е било широко използвано и в интериора на вилите на богатите римляни.

Средновековие

Интересен факт за ранното българско средновековие е, че са намерени доказателства, че преди каменния градеж на първата столица – Плиска, тя се е състояла в голяма част от дървени постройки, което засвидетелства умението на прабългарите да работят с дървесина. През късното средновековие често големи дървени талпи са използвани като укрепващи елементи в изграждането на крепости и защитни валове.


Възраждане

Особен подем на този занаят има през възраждането, когато възможността за замогване на част от населението и икономическо развитие на някои селища дава тласък на строителството на характерните възрожденски градски къщи, някои от които на два или три ката. Освен това се е наблюдавал и напредък в строителството на обществени сгради като черкви и училища. Често майсторите-дърводелци са работили заедно с дюлгери, като са пътували из селищата, изпълнявайки поръчки за строежи на такива постройки.


Съвремие

Професионалистите днес използват голям набор от модерни машини, които са заместили традиционните инструменти и спестяват време и усилия. Дърводелството е един от много добре запазените занаяти, като естетиката на масивната дървесина е високо ценена.

‍още Български занаяти:
Дърворезба
Ковашки занаят
Тъкачество
Грънчарство
Кожарство
Каменоделство

Бележки
Вакарелски, Христо – Етнография на България. София, Държавно издателство „Наука и изкуство“ 1974.
Мавродинов, Никола – Изкуството на българското възраждане. София, Държавно издателство „Наука и изкуство“, 1957.
Музеят в малкия град и възможностите му за проучване на традиционни занаяти (Дърводелството в гр. Килифарево, Великотърновско) – Михаил Стойчев
+