Инструкции и въпроси

Как да използваме Чаршия?

Charshia.bg е онлайн платформа на занаятчийска тематика. Потребителите са свободни да разглеждат съдържанието, както и да поръчват изделия без нужда от регистрация.
За да публикуват изделия, да използват съобщенията, както и други функции на уебсайта е нужно да се регистрират и да влязат в своя профил. Създаването на регистрация е безплатно, както и публикуването на изделия в рамките на месечния лимит.

Основните услуги на Чаршия могат да бъдат намерени най-горе вдясно:
   –  Търсачка
   –  Съобщения (за регистрирани)
   –  Падащото меню под Профилното изображение съдържа:
          Вход или Регистрация
          Блог/Новини
          Информационни страници
          Други услуги за управление на профил, изделия и поръчки
          (за регистрирани)
   – Натискайки бутона „Ново изделие“ ще ви отведе в страницата за публикуване на продукти или към Вход/Регистрация, ако не сте влезли в потребителския си профил.

За посетители:

1. Категории и търсене – В навигационната лента отгоре се намират отделните категории занаяти – избирайки някоя категория или занаят в нея, те ви водят към търсачката, където може да разгледате всички активни изделия в съответната категория, както и да търсите в други категории или да задавате по-конкретни параметри за търсене.

2. Блог/Новини – Може да разгледате страницата „Блог/Новини“, където ще се публикуват новини, инструктажи и известия относно занаятите в България.

3. Информационни страници – За да се запознаете с дейностите на нашите Партньори посетете страницата, отделена за тях. Потребителите се насърчават също така да се запознаят с Общите условия, които са достъпни от менюто най-долу в сайта.

4. Изделия – Избирайки дадено изделие ще влезете в продуктовата страница, като тя съдържа информация и изображения за изделията, които се продават в Чаршия. Ако харесате дадено изделие и желаете да го закупите – можете да го сторите без регистрация, като направите директна поръчка през бутона „Поръчай“ или като се свържете с продавача посредством данните за контакт, които е оставил.

5. Потребители – Ако Ви допаднат изделията на определен продавач – може да натиснете върху ника му и да разгледате други негови продукти, галерия от предни проекти, майсторско свидетелство (ако притежава такова), както и информация за самия него в профилната му страница.

За регистрирани потребители:

1. Регистрация – Ако желаете да публикувате изделие или продукт в Чаршия, трябва да се регистрирате, което става през страницата Вход/Регистрация и е напълно безплатно. Влизайки в потребителския си профил ще имате нови възможности за качване, съобщения, както и управление и информация за входящи и изходящи поръчки от профила ви.

2. Профил – Препоръчваме след регистрация да попълните вашия профил от страницата „Редакция на профил“. Не всички полета са задължителни, но добре попълненият профил е знак за сериозен търговец и е вашата визитка пред евентуални купувачи.

3. Публикуване – За да публикувате изделие трябва да натиснете бутона „Ново изделие“, който се намира горе вдясно. В страницата за публикуване е добре да дадете възможно най-много информация за това, което продавате, да е четливо написана на кирилица, а снимките да са ясни, чисти и да показват добре изделието. След публикуване от Ваша страна, изделието трябва да бъде одобрено от модератор, и ако отговаря на Общите условия на сайта, да се появи в търсачката на Чаршия. Към момента има ограничение от десет изделия в рамките на месец за всеки потребител.

4. Моите изделия – В страницата „Моите изделия“ можете да прегледате активните си изделия, както и да ги редактирате или изтриете. Всяко изделие е активно в рамките на 30 дни, след което става неактивно, като потребителят има възможност да го активира отново, ако има нужда.

5. Поръчки – В страницата „Поръчки“ можете да разгледате поръчки, които сте направили от своя профил, както и изделия, които купувачи са поръчали от вас. Когато някой поръча нещо публикувано от вас – ще получите известие под формата на зелен маркер за новата поръчка.

6. Съобщения – Контакт с други потребители може да бъде осъществен посредством съобщенията в Чаршия. Можете да напишете ново съобщение до продавач директно от страницата на дадено изделие, публикувано от него, както и от неговия потребителски профил. Друг начин да се свържете с някого е да изберете опцията „Ново съобщение“ и да откриете конкретен потребител, на когото искате да изпратите съобщение.

7. Реклама – Страницата „За реклама“ е насочена към тези, които искат да промотират съдържание, услуги или продукти в Чаршия.

8. Обратна връзка – Насърчаваме потребителите да изпращат своите отзиви, позитивни или негативни за функционалността на Чаршия, за да можем да развиваме и подобряваме уебсайта спрямо нуждите на хората, които го ползват. Страницата „Обратна връзка“ може също така да се използва за докладване на нередности или за въпроси към екипа.

Често задавани въпроси

1. Трябва ли да заплащам някаква такса, за да използвам Чаршия?

Не, платформата е безплатна за употреба. Има месечно ограничение за публикуване, което позволява да се качат до 10 изделия на месец. За тези, които планират да използват Чаршия по-интензивно и имат нужда да надвишат месечния лимит – предстои да бъде въведена система която да позволява това, както и да предоставя други бонуси.

2. Колко време се чака за одобрение на публикувано изделие?

Обикновено всичко бива прегледано от модератор в рамките на деня.

3. Ако веднъж мое изделие не е било одобрено мога ли да опитам да го публикувам отново?

Да, стига да отговаря на Правилата за качване.

4. Изделията, които качвам са чак на трета страница в категорията, какво да направя, за да ги придвижа по-напред?

Подреждането в търсачката се определя от преглежданията на съответното изделие. Колкото повече хора се поинтересуват от него и го прегледат, толкова по напред ще излиза.

5. Само изделия с български произход ли могат да се качват в сайта?

Въпреки че Чаршия е с подчертано българска насоченост, няма такова ограничение. Правилата за качване може да прочетете ТУК

6. След като е само на кирилица, само за територията на България ли ще е платформата?

Към момента Чаршия е насочена към българската публика. При успешно развитие на платформата – има планове да се улесни продажбата от български занаятчии/продавачи към чужбина.